אורגני
כללי

פירות וירקות – עד כמה חשוב לשלב אותם בתזונה היומית שלנו?

אנחנו תמיד שומעים על כך שזה חשוב לאכול פירות וירקות, על כך שזה תורם לבריאותנו ומצד שני בשנים האחרונות החלו לצוץ טענות כי הפירות והירקות מרוססים וכדאי לצרוך רק אורגני או לקלף את הקליפה. ברוב הדיאטות יגבילו אתכם במספר מצומצם של פירות כי יש בהם סוכר, אך דיאטות אחרות יטענו כי הסוכר הזה טבעי ובריא ולכן לא תהיה הגבלה על כמות הפירות ויש אפילו אורח חיים פירותני המתבסס על אכילת פירות וצמחים בלבד. בסופו של דבר, מכל הטענות וההשערות נותרנו מבולבלים.

עד כמה ירקות ופירות חשובים לתזונה שלנו?

האם אנו צריכים לשלב אותם בתפריט היומי ועד כמה? האם יש חשיבות לסוגים ולכמויות? כמו בכל דבר, גם בנושא הזה יש מחלוקות וגישות שונות, אך כולם מסכימים על דבר אחד: פירות וירקות תורמים לבריאותנו וחשוב לשלב אותם בתפריט היומי שלנו.

המחלוקת נעה בעיקר סביב הכמויות והסוגים, אך על דבר אחד אין עוררין: עלינו להתרגל להכניס את הירקות לארוחת הבוקר, הצהריים והערב שלנו ואת הפירות מומלץ לצרוך במקום הנשנושים בין הארוחות.

שאר ירקות

מחקר משנת 2017 מצא כי בשביל לקבל את היתרונות הבריאותיים של פירות וירקות, אנו צריכים להתחיל לאכול מהם הרבה יותר ממה שאנחנו רגילים. על פי מחקר זה, אנו צריכים לאכול 10 מנות ביום, ולא 5 או 7 כפי שלרוב ממליצים לנו. מנת פרי נעה בין 150-200 גרם, שזה גודלו של פרי או ירק ממוצע. למשל תות אחד הוא בערך חצי או שליש מנה ואילו באבטיח אחד יש הרבה מאוד מנות פרי.

קיימים ירקות ופירות בריאים יותר מאחרים, למשל: סלרי, חציל, קיווי, מנגו, תפוז, אגס, אננס, פטל, חסה רומית, תרד, תותים, עגבניות, קישואים, עלים ירוקים, מלפפון, אוכמניות, ברוקולי, גזר. בירקות ופירות אלו יש מגוון ויטמינים, מינרלים והם מהווים מקור טוב לאשלגן, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, מסייעים לירידה במשקל ולמניעת מחלות ונגדי חימצון שמומלצים צאוד לפני ואחרי אימון כושר אישי.

אך האם הפירות והירקות הנמכרים לנו בסופר באמת טובים לנו?

יש שיגידו שלא. אם תשימו לב, תראו כי מה שמוצג לנו כל כך יפה על המדף, לא תמיד נראה ומתנהג טבעי. ירקות ופירות גדולים, יפים, זוהרים, נשמרים לאורך זמן זה אולי מחזה יפה, אבל כנראה שלא ממש בריא. הטבע מלא בפגמים וכך צריכים להראות גם הפירות והירקות שלנו.

חיי המדף הארוכים והתצוגה המרהיבה שלהם נגרמת בעקבות התערבויות מלאכותיות וכימיקלים אשר מוחדרים אליהם ונאכלים על ידינו. גידולים אורגניים לעומת זאת, גודלו בשיטה נקייה ללא התערבויות והם בטוחים יותר לאכילה. הם אמנם יקרים יותר, אך כיום ניתן להשיג אותם כמעט בכל סופר והם נגישים הרבה יותר מבעבר והם בטוח יותר בריאים לנו.

שירלי קרביץ
שירלי כותבת ועורכת במגזין קולינריום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *